Raspberry Pi als Chromecast alternatief

De Google Chromecast is erg handig om media van je telefoon op je tv af te spelen. Helaas werkt het in sommige gevallen niet ideaal. Zo werken bepaalde routers niet zonder meer met een eerste generatie Chromecast. Bovendien is de Chromecast in veel opzichten beperkt.

Gelukkig is er de Raspberry Pi om op terug te vallen. In combinatie met een speciale mobiele app kan hij een Chromecast-achtige ervaring bieden. Met slechts een paar commando’s in de terminal kun je de Raspberry Pi zo inrichten dat hij video, muziek en audiocontent die door je Android-telefoon of -tablet gestreamd wordt accepteert. En dat ook nog aankleedt met een gelikt startscherm.

Lees verder

Raspberry Pi 5 verschijnt op zijn vroegst in 2024

We hoeven volgend jaar nog geen nieuwe Raspberry Pi te verwachten. De baas van het bedrijf, Eben Upton, stelt in een interview met het YouTube-kanaal Explaining Computers dat het nog niet verstandig is om in 2023 een nieuwe singleboardcomputer uit te brengen. In de eerste plaats omdat de chiptekorten (en tekorten van andere benodigde materialen) nog altijd aanhouden, maar ook omdat de vorige modellen nog steeds zeer in trek zijn.

Lees verder

Raspberry Pi Zero 2 W vervijfvoudigt prestaties met system-in-package

Bijna zes jaar geleden werd de minuscule Pi Zero-sbc gelanceerd, met enkele jaren later de W-variant met draadloze connectiviteit. Deze worden nu opgevolgd, maar niet vervangen, door de Raspberry Pi Zero 2 W. Deze bevat dezelfde quadcore Broadcom BCM2710A1-soc als de Pi 3, de kloksnelheid is echter teruggeschroefd naar één gigahertz. In combinatie met 512MB lpddr2 zijn de prestaties in sysbench vervijfvoudigd vergeleken met de originele Zero.

Lees verder