Raspberry Pi 5 verschijnt op zijn vroegst in 2024

We hoeven volgend jaar nog geen nieuwe Raspberry Pi te verwachten. De baas van het bedrijf, Eben Upton, stelt in een interview met het YouTube-kanaal Explaining Computers dat het nog niet verstandig is om in 2023 een nieuwe singleboardcomputer uit te brengen. In de eerste plaats omdat de chiptekorten (en tekorten van andere benodigde materialen) nog altijd aanhouden, maar ook omdat de vorige modellen nog steeds zeer in trek zijn.

Upton noemt 2023 een ‘hersteljaar’, waarin men nog aan het bijkomen is van de pandemie, en de problemen met de toeleveringsketen opgelost moeten worden. Volgens hem zullen de tekorten tegen de tweede helft van 2023 verminderen, waarna het bedrijf serieus gaat nadenken over de release van een vijfde Raspberry Pi. Dit wordt hiermee de langste tijdsperiode tussen de release van twee ‘hoofdmodellen’. Hiervoor was dat zo’n drie jaar, tussen de Pi 3 en 4. Laatstgenoemde verscheen in de zomer van 2019.

Gedeelte over de Raspberry Pi 5 begint rond 29:00