Raspberry Pi Zero 2 W vervijfvoudigt prestaties met system-in-package

Bijna zes jaar geleden werd de minuscule Pi Zero-sbc gelanceerd, met enkele jaren later de W-variant met draadloze connectiviteit. Deze worden nu opgevolgd, maar niet vervangen, door de Raspberry Pi Zero 2 W. Deze bevat dezelfde quadcore Broadcom BCM2710A1-soc als de Pi 3, de kloksnelheid is echter teruggeschroefd naar één gigahertz. In combinatie met 512MB lpddr2 zijn de prestaties in sysbench vervijfvoudigd vergeleken met de originele Zero.

De connectiviteit bestaat uit wifi op 2,4Ghz en Bluetooth 4.2 en Low Energy. Verdere i/o-mogelijkheden zijn usb 2.0 micro-b, een microsd-kaartlezer, mini hdmi, een csi-2 cameraconnector en contactpunten voor composiet-video en een resetknop. Er is ondersteuning voor het decoderen van mpeg-4 en h.264 op 1080p30 met OpenGL for Embedded Systems 1.1 en 2.0 voor de graphics.

Dit alles past in dezelfde vormfactor van 65 bij 30 millimeter met alle componenten aan één zijde van het pcb, waardoor behuizingen en accessoires onderling compatibel blijven. Dankzij system-in-package-technologie wordt de dram-die van 4Gbit bovenop de processor geplaatst in één package samen met de vereiste condensators, wat ruimte bespaart. Een leuk detail is het frambozen-logo dat in lage resolutie in de layout van de soldeerballetjes verwerkt is.

De hoge dichtheid van deze componenten zorgt voor de volgende uitdaging: hitte. Dat wordt opgelost door dikke interne koperen lagen om de warmte bij de chip weg te geleiden. Dit heeft als resultaat dat bij een kamertemperatuur van 20 graden de Zero 2 W zonder behuizing de Linpack-stresstest oneindig kan draaien zonder throttling. Naast de RP3A0 zijn de draadloze circuits geplaatst onder een metalen afscherming, om interferentie te reduceren.

Bij dit nieuwe bordje hoort ook de nieuwe BS 1363 FTW-voeding met een usb micro-b-connector en een piekstroomrating van 2,5 ampère, wat voldoende is om een Pi 3B(+) van stroom te voorzien. Deze kost 8 euro en zal in november beschikbaar zijn. De Raspberry Pi Zero 2 W kost op Nederlandse webshops 15 tot 20 euro en is te bestellen.

Helaas zullen de voorraden beperkt zijn, bij sommige verkopers mag er maar één bordje per klant besteld worden. Door de wereldwijde tekorten zullen er dit kalenderjaar zo’n 200.000 stuks beschikbaar zijn, met nog eens 250.000 in de eerste helft van 2022.