Raspberry Pi Foundation brengt Pi Pico-module uit met eigen chip van 133MHz

De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe module uitgebracht met daarop voor het eerst een zelfontworpen microcontroller. De Pi Pico maakt gebruik van de RP2040, een microcontroller met twee ARM Cortex-M0+-cores. De module kost slechts 4,50 euro.

Het is de eerste keer dat de stichting achter de Raspberry Pi een eigen microcontroller heeft gemaakt. Volgens de stichting is de module met de RP2040 niet alleen goedkoop, maar ondersteunt die ook veel externe apparaten en is het een relatief krachtig apparaat. De twee cores van de RP2040 hebben een kloksnelheid van 133MHz en een on-chip geheugen van 264 kilobytes. De chip biedt ook ondersteuning aan maximaal 16MB flash-programmageheugen. Op het gebied van kloksnelheid kan het board concurreren met andere microcontrollers zoals de ESP8266.

Het Pi Pico-bordje zelf is een module zonder headers maar met dertig gpio-pins waarvan er vier kunnen worden gebruikt voor analoge input, en 2MB aan flashgeheugen. De controller heeft een voeding die 1,8 tot 5,5V aan spanning accepteert, waardoor het apparaat volgens de Raspberry Pi Foundation met twee of drie geschakelde AA-cellen kan worden aangestuurd. Ook heeft het bordje een dma-controller, twee uart’s, twee spi-controllers, twee i2c-controllers en 16 pwm-kanalen.

Op het bordje zit verder nog een micro-USB1.1-aansluiting die als host en device dienst kan doen, en het is mogelijk software via USB te uploaden met een fysieke knop op de module. Ook andere elektronicafabrikanten hebben modules op basis van de RP2040 ontwikkeld, waaronder Adafruit, Arduino, Pimeroni en Sparkfun.

De Pi Pico is in principe direct te koop, al hebben nog niet alle leveranciers het apparaatje al binnen. Het bordje kost 4,50 euro.