PoE-uitbreiding voor Raspberry Pi levert soms te weinig stroom aan randapparaten

Eben Upton, oprichter van de Raspberry Pi Foundation, geeft toe dat de recent verschenen Power over Ethernet-uitbreiding voor de RaspBerry Pi Model 3+ in sommige gevallen te weinig stroom levert aan usb-poorten. Kopers kunnen het bordje inruilen.

Upton zegt tegen The Register dat er minder dan 200mA wordt geleverd, waardoor problemen kunnen ontstaan met verschillende randapparaten zoals externe harde schijven. In een nieuwe productiereeks worden de problemen verholpen, maar de reeds geproduceerde PoE-uitbreidingen die problemen vertonen, worden alleen voorzien van een mededeling die kopers informeert.

Het probleem wordt veroorzaakt door de manier waarop de laagfrequente spanningsregelaar op de PoE-uitbreiding de usb-poorten van stroom voorziet. De stroomregelaar op sommige RPi 3+-bordjes kan hier niet goed mee overweg en denkt dat er kortsluiting optreedt, waardoor de stroom beperkt wordt.

Getroffen kopers kunnen ervoor kiezen hun product terug te sturen of zelf een reparatiepoging te ondernemen, daarvoor moeten de usb reservoir caps van het Raspberry Pi-bord zelf verwijderd worden. Dat heeft dan wel weer tot gevolg dat het bordje waarschijnlijk uitvalt bij het verwisselen van usb-apparatuur.

Volgens Upton is het gebrek niet aan het licht gekomen tijdens tests, omdat er bij de productie van de RPi 3+ twee merken van current limiting switches zijn gebruikt. Bij één merk treden de problemen op bij gebruik van de PoE-uitbreiding, bij het andere merk niet. De organisatie heeft maar met één uitvoering van het bordje tests uitgevoerd met usb-apparatuur die veel stroom vereist.

Upton zegt dan ook dat er in de toekomst meer test uitgevoerd zullen worden om soortgelijke incidenten te voorkomen. De PoE-Hat kwam onlangs beschikbaar en maakt het mogelijk om een Raspberry Pi Model 3+ via ethernet van stroom te voorzien met behulp van een geschikte switch, router of injector.

PoE-HAT
PoE-HAT