Raspberry Pi Foundation brengt krachtiger 3B+-model met 5GHz-wifi uit

De Raspberry Pi Foundation heeft de opvolger van het bestaande 3B-bordje gepresenteerd in de vorm van de Raspberry Pi Model 3B+. Deze is onder meer voorzien van een 1,4GHz-Broadcom-soc en kan verbinding maken met 5GHz-wifi.

De nieuwe versie is voorzien van dezelfde 2837-chip van Broadcom als de voorganger, op basis van een ARM Cortex A53-processor, al is sprake van een aangepaste package. Het gaat bij de chip, preciezer de BCM2837B0, om een exemplaar met heatspreader en geoptimaliseerde power integrity, waardoor een 200MHz hogere klokfrequentie behaald kan worden of een lagere spanning bij minder belasting. De stichting waarschuwt dat het nieuwe model ‘significant meer energie verbruikt dan de 3B’ en dat daarom een voeding van hoge kwaliteit belangrijk is.

Daarnaast maakt het nieuwe model gebruik van een soortgelijke antenne als de Raspberry Pi Zero W, die iets meer dan een jaar geleden uitkwam. Dualband-wifi-ac, bluetooth 4.2 en ble worden verzorgd door een Cypress CYW43455-chip, terwijl de inmiddels twee jaar oude voorganger het moest doen met een BCM43438 van Broadcom. Volgens de stichting is de prestatie op 2,4GHz iets beter ten opzichte van de 3B en liggen de prestaties op 5GHz een stuk hoger. Dat is niet gek, omdat de Model 3B daar geen ondersteuning voor had.

De onderdelen voor draadloze connectiviteit zijn in een hoek op het bordje ondergebracht onder een metalen afdekking met het bekende Raspberry Pi-logo. Dit heeft tot gevolg dat het apparaat onder de regels van de Amerikaanse waakhond FCC als radiomodule gezien kan worden, wat volgens de stichting lagere testkosten met zich meebrengt.

Ook op het gebied van bedrade connectiviteit zijn verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu ondersteuning voor gigabitethernet dankzij de LAN7512-usb 2.0-hub en ethernetcontroller van Microchip. Ondanks de beperking door usb 2.0 moet het nieuwe model ongeveer een drie keer zo hoge bandbreedte leveren als zijn voorganger. Er is ondersteuning voor PoE en er moet binnenkort een HAT uitkomen waarmee de 5V kan worden opgebracht die nodig is om de Raspberry Pi te laten draaien.

Ten slotte is 1GB lpddr2-geheugen aanwezig, net als een hdmi-aansluiting, vier usb 2.0-poorten en ruimte voor een micro-sd-kaart. De stichting zegt niet te stoppen met oudere modellen. Het bordje heeft een prijs van 35 dollar, wat hier neerkomt op 40 euro. Verschillende webwinkels bieden het bordje inmiddels aan.

Raspberry Pi 3B+ stats