Microsoft geeft testversie van Windows 10 IoT Core voor Raspberry Pi 2 vrij

Microsoft heeft een testversie van Windows 10 voor de Raspberry Pi 2 vrijgegeven. Ook de MinnowBoard Max van Intel, een compact moederbord met een Atom-cpu, wordt ondersteund. Het besturingssysteem bevat nog wel wat ‘ruwe randjes’, stelt Microsoft.

Om de testversie van Windows 10 IoT Core, zoals Microsoft de versie van het besturingssysteem voor kleine embedded-apparaten noemt, te installeren, moet een gebruiker over een pc met de Insider Preview van Windows 10 beschikken. Vanaf daar kan de ‘IoT Core’ worden geïnstalleerd op een sd-kaartje, dat vervolgens in de Raspberry Pi 2 of de MinnowBoard Max kan worden gestoken.

De IoT Core-versie van Microsofts aankomende besturingssysteem is speciaal bedoeld voor embedded hardware en draait niet de volledige desktopinterface. In plaats daarvan is het de bedoeling dat gebruikers remote inloggen op het apparaat met PowerShell en het systeem via die weg beheren. Windows IoT Core kan vervolgens bijvoorbeeld gebruikt worden voor het aansturen van slimme apparaten in het huis.

Windows 10 IoT Core

Microsoft raadt gebruikers aan om een sd-kaart van minimaal class 10 en met minstens 8 gigabyte aan opslag te gebruiken om het besturingssysteem te draaien. Gebruikers moeten bovendien niet verwachten dat Windows 10 feilloos werkt op de kleine apparaatjes: het besturingssysteem bevat nog de nodige ruwe randjes, maar Microsoft zegt gebruikers de kans te willen geven om er alvast aan de slag mee te gaan. Deze zomer zal een stabiele versie uitkomen, die ook gratis te downloaden zal zijn.

Daarnaast gaat Microsoft samenwerken met Arduino. De softwaregigant brengt software uit waarmee apparaten met Windows 10 aan een Arduino kunnen worden gekoppeld, zodat bijvoorbeeld de sensors van een Lumia-telefoon kunnen worden gebruikt door de Arduino. Ook kan Windows-software straks worden gekoppeld aan een Arduino, belooft Microsoft, zodat de Arduino gevanceerde taken kan uitbesteden aan een Windows 10-app.