Raspberry Pi maakt eerste kits met Compute Module beschikbaar

De Raspberry Pi Foundation heeft maandag de eerste kits te koop aangeboden met de nieuwe mini-computer, de Raspberry Pi Compute Module. De adviesprijs van de kits bedraagt 200 dollar, omgerekend zo’n 150 euro.

Iedere kit bestaat uit een Compute Module en het eveneens eerder aangekondigde IO Board, waarop een Compute Module kan worden aangesloten. Daarnaast levert de Raspberry Pi Foundation adapters mee voor de officiƫle Pi-camera en het scherm, dat later dit jaar beschikbaar zal komen. Verder bestaan de kits uit een 5V-lader en een micro-usb-kabel.

Vooralsnog draait alleen de speciaal voor de mini-computer aangepaste Linuxdistributie Raspbian op de Compute Module, zegt de Raspberry Pi Foundation. Andere besturingssystemen als NOOBS werken nog niet, maar zullen op korte termijn worden bijgewerkt voor het apparaatje.

De Raspberry Pi Foundation kondigde de Compute Module begin april aan. De mini-computer, die over een opslagcapaciteit van 4GB via flashgeheugen beschikt, zou alle kerntaken van een reguliere Pi met een kleiner board kunnen uitvoeren. De afmetingen bedragen 6,76 bij 3,00 centimeter en het board beschikt net als zijn grote broer over een BCM21553-soc en 512MB geheugen.

De Raspberry Pi Foundation mikt met de Compute Module voornamelijk op diegenen die alles zelf willen samenstellen. Desondanks kwam de organisatie ook met het opensource-IO Board, waarop een Compute Module kan worden aangesloten. Het IO Board beschikt over usb- en hdmi-aansluitingen en biedt onder andere de mogelijkheid om eenvoudiger het flashgeheugen en de processorinterfaces te benaderen.

De Compute Module is later ook los te kopen, zo zei de Raspberry Pi Foundation eerder. Voor de mini-computer alleen moet dertig dollar worden neergelegd, oftewel zo’n 22 euro.

Compute Model