Nieuwe Raspberry Pi Zero kost 5 dollar

De Raspberry Pi-stichting komt met een nieuw ontwikkelbordje, dat slechts 5 dollar kost. De Raspberry Pi Zero beschikt over een Broadcom-processor met snelheid van 1GHz en 512MB ram. Het bordje is per direct verkrijgbaar.

Net als de eerste Raspberry Pi, die in 2012 verscheen, heeft de Zero een Broadcom BCM2845-soc met een ARMv6 ARM11-core. Deze is bij de Pi Zero met een snelheid van 1GHz echter 40 procent hoger geklokt. Het nieuwe bordje is niet alleen veel goedkoper, maar ook fors kleiner dan voorgaande Raspberry Pi’s; de afmetingen zijn 65x30x5mm.

De Raspberry Pi Zero is uitgerust met 512MB lpddr2-sdram en er is een micro-sd-kaartslot aanwezig om opslagruimte toe te voegen. Gezien de kleine afmetingen van het bordje missen de ethernet-aansluiting en de grote usb-poorten. Raspberry heeft echter plaats gevonden voor twee micro-usb-poorten, een mini-hdmi-aansluiting en ook is de 40-pins gpio-header aanwezig. De pinnen dienen echter nog toegevoegd te worden. Datzelfde geldt voor de composietvideo-header.

Volgens de stichting zijn er al tienduizenden exemplaren van de Raspberry Pi Zero geproduceerd. Het bordje is per direct te bestellen. De verwachting is echter dat de vraag voorlopig groter zal zijn dan het beschikbare aanbod. De nieuwe Pi Zero wordt ook gebundeld met de decemberuitgave van MagPi, het officiƫle Raspberry Pi-magazine.

Raspberry Pi Zero