Ontwikkelaar komt met modificeerbare tablet op basis van Raspberry Pi

Op Kickstarter is een ‘hackbare’ tablet verschenen die is gebaseerd op de Compute Module van de Raspberry Pi. Volgens de bedenker kunnen gebruikers zelf kiezen wat voor software zij er op draaien en is het ook mogelijk om zelf componenten toe te voegen.

De tablet heeft de naam Raspitab gekregen. Het gaat om een 7″-model met de relatief lage resolutie van 800×480 pixels. In de behuizing vormt de Raspberry Pi Compute Model het kloppend hart van de tablet. Verder is er een accu met capaciteit van 3400 mAh ingebouwd en kunnen foto’s genomen worden met de 5-megapixel Raspberry Pi-cameramodule. In totaal zijn er vier usb-poorten: twee binnen de behuizing en twee externe poorten.

Opvallend aan de Raspitab is dat er binnen de behuizing ruimte is overgelaten. Dat moet het voor gebruikers mogelijk maken om zelf hardware toe te voegen en zo de mogelijkheden van de tablet uit te breiden. Hardware kan worden aangesloten op de interne usb-poorten of op de gpio-poort van de Compute Module. Verder belooft de bedenker, een Deen met de naam Henrik Warrer, dat alle code die op de tablet draait opensource is en dat alle software aanpasbaar is. Zo kan zelf een besturingssysteem worden gekozen.

Om de op de Raspberry Pi gebaseerde tablet uit te kunnen brengen probeert Warrer met een Kickstarter-campagne geld op te halen. In totaal is een bedrag van 125.000 pond nodig, omgerekend ongeveer 158.000 euro. Mocht de financiering succesvol zijn, dan worden de tablets vanaf april uitgeleverd. Het is overigens ook mogelijk om de tablet zelf in elkaar te zetten; in dat geval worden de onderdelen een maand eerder geleverd. De Raspitab is vanaf 149 pond, omgerekend ongeveer 188 euro, te koop.