Nieuwe versie Raspberry Pi Zero krijgt cameraconnector

De Raspberry Pi Zero krijgt een camera-aansluiting. De singleboardcomputer was tijdelijk uit productie wegens de introductie van de Raspberry Pi 3 en in de tussentijd heeft de ontwikkelaar de toevoeging van de ‘meest verzochte functie’ gedaan.

Eben Upton van de Raspberry Pi Foundation maakt het nieuws bekend in een blogpost. De camera-aansluiting is dezelfde die al te vinden was op de compute module development kit. Deze blijkt precies te passen tussen de schroefgaten aan een van de korte zijdes. Om de cameramogelijkheid te benutten, moeten gebruikers wel een adapterkabeltje kopen. De verschillende aderen van de kabel liggen aan de zijde van de Pi Zero namelijk dichter bij elkaar dan aan de zijde van de compatibele cameramodules. De adapter lijkt wel ongeveer even duur te worden als de Pi Zero zelf.

Om genoeg Raspberry Pi 3-bordjes te maken, heeft de stichting de productie van de Pi Zero tijdelijk stilgelegd. Nu er weer meer capaciteit in de fabriek over is, wordt de productie van de Pi Zero, inclusief cameraconnector, hervat. De stichting heeft als doel voor zichzelf gesteld om maandelijks minstens 50.000 exemplaren te produceren gedurende de rest van het jaar. Ook zijn er per direct 30.000 exemplaren verkrijgbaar.

Raspberry Pi Zero met cameraconnector
Raspberry Pi Zero met cameraconnector