Raspberry Pi 3 met wifi en bluetooth komt uit

De Raspberry Pi-stichting heeft versie drie Model B van de kleine Pi-computer aangekondigd. Raspberry Pi 3 Model B bevat een 64bit-quadcore en ondersteuning voor wifi en bluetooth, terwijl de formfactor en de prijs gelijk zijn gebleven ten opzichte van de Pi 2.

De processor van de Raspberry Pi 3 biedt tien keer zoveel rekenkracht als die van de Raspberry Pi 1 en de toename ten opzichte van de Raspberry Pi 2 zou ongeveer 50 tot 60 procent bedragen, claimt de stichting, die de resultaten met Sysbench gemeten heeft. De Pi 3 heeft een BCM2837, een chip van Broadcom met kloksnelheid van 1,2GHz, ondersteuning voor 64bit en vier cores die op ARM’s Cortex A53 zijn gebaseerd. In de basis is de architectuur van de soc verder niet veel anders dan die van de chips van de voorgangers, waarmee de compatibiliteit met de Pi 1 en 2 gegarandeerd is.

Nieuw is verder de aanwezigheid van de BCM43438: een chip die ondersteuning voor 802.11n-wifi en bluetooth 4.1 naar de Pi 3 brengt. Ondanks deze toevoeging is de formfactor nagenoeg niet veranderd. “De enige verandering is de positie van de leds, die naar de andere kant van de sd-kaartsocket zijn verhuisd om plek te maken voor de antenne”, meldt de Raspberry Pi-stichting. In de komende maanden moeten er Compute Module 3-versies met BCM2837-soc verschijnen. Informatie over de Pi 3 kwam zaterdag al naar buiten.

De aansluitingen bevinden zich op dezelfde plekken als bij de Raspberry Pi 2. Wie usb-accessoires aan de minicomputer hangt, kan maar beter een 2,5A-voeding inzetten, luidt het advies voor de nieuwe Pi. De stichting blijft de oudere versies leveren naast de nieuwe. De adviesprijs van de Pi 3 bedraagt 35 dollar, evenveel als die voor de Pi 2, die dus voorlopig geen prijsverlaging krijgt. Het A+-model blijft met een prijs van 20 dollar een goedkoper instapmodel en de stichting verwacht later in 2016 een ‘Model A’-variant van de Raspberry Pi 3 te gaan produceren.

Raspberry Pi 3